Schoon, heel en veilig

Accommodaties & Parkeren

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Verduurzaming gemeentelijke accommodaties

In de vastgestelde duurzaamheidsagenda heeft het vorige college van burgemeester & wethouders en de gemeenteraad een eerste ambitie vastgelegd. Naar aanleiding hiervan is vanaf 2019 verduurzaming van 23 accommodaties gepland en vanaf 2020 uitgevoerd Hierbij ging het met name om het aanbrengen van LED verlichting en zonnepanelen (Fase 1).

Vanuit de doelstellingen van de Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040, de Klimaatadaptatie-strategie Voorne-Putten en het Programmaplan Duurzaamheid zijn de uitgangspunten m.b.t. duurzaamheid van de gemeente Nissewaard verder aangescherpt en uitgewerkt waarbij wordt gestreefd naar een energie neutrale, CO2-arme, klimaatbestendige en circulaire samenleving.

Afgeleid hiervan wordt In 2023 verder invulling gegeven aan de landelijke vastgestelde ambitie om m.b.t. de verduurzaming van het vastgoed vanaf 2030 55 % CO2 reductie gerealiseerd te hebben op weg naar 0% uitstoot In 2050.

Hiertoe is in 2022 een aanvang gemaakt met Fase 2 van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Vanaf 2023 zal hier (zoveel mogelijk) verder uitvoering aan gegeven moeten worden middels de volgende maatregelen.

  • Het uitvoeren van verder gaande energiebesparende maatregelen bij het volgende deel van de vastgoedportefeuille waar bij begin 2022 energiescans hebben plaatsgevonden;
  • Het ondersteunen en stimuleren van sportverenigingen bij nemen van energiebesparende maatregelen aan de hand van de energiescans.

Een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van het eigen vastgoed is dat de betreffende verduurzamingsmaatregelen uitgelijnd zullen gaan worden met de meerjaren onderhoudsplannen  op pandniveau, waardoor verduurzaming en planmatig onderhoud integraal worden opgepakt.

  • Vastgoedstrategie en Uitvoeringsprogramma

Gemeentelijk vastgoed faciliteert het behalen van gemeentelijke beleidsdoelstellingen en wettelijke verplichtingen. Mede naar aanleiding van het nieuwe coalitie akkoord wordt in 2022 de Vastgoedstrategie geactualiseerd en een uitvoeringsprogramma Accommodaties opgesteld en voor besluitvorming worden voorgelegd. Vanaf 2023 zal deze worden uitgevoerd.

  • Gezonde financiële begroting

Transparantie in en grip op financiële begrotingen en investeringsschema’s zijn de doelen. De beschikbare budgetten worden jaarlijks besteed (op basis van nut en noodzaak). De betrouwbaarheid van de begrotingen is ten minste 90%. De 10% afwijking wordt veroorzaakt door financiële tegen- of meevallers bij aanbestedingen, de economische situatie of tegenvallers tijdens de uitvoering van het onderhoud.

  • Helder en gebundeld beleid sportaccommodaties

De spelregels betreffende de zelfwerkzaamheid van sportverenigingen worden herijkt. Na de herijking zullen de spelregels worden uitgerold richting de sportverenigingen.

  • Samen aan de slag voor het klimaat

De aanbestedingen die in 2022 worden opgepakt krijgen een paragraaf met als thema duurzaamheid en/of circulariteit. Leveranciers worden met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden beoordeeld op dit thema.

  • Mutaties vastgoedportefeuille

Naast de verkopen van af te stoten panden vinden een aantal belangrijke ontwikkelingen plaats in 2023. Met de bouw van een nieuw tenniscomplex in 2022 in Zuidland is de vitaliteit van betrokken verenigingen ondersteund. Voor 2023 wordt op het maatschappelijk deel van de vastgoedportefeuille gekeken naar de aansluiting van de panden/complexen bij de beleidsmatige behoefte aan vierkante meters. Het optimaliseren van de huisvesting van huurders/gebruikers draagt bij aan een efficiënte inzet van het beschikbare  vastgoed en de daarbij noodzakelijke financiële instandhoudingsmiddelen. Het MFC aan de M.A. de Ruijterstraat wordt in 2023 gerenoveerd, als eerste pand met een integrale aanpak voor groot onderhoud en verduurzamingsmaatregelen. Bij de vervangingsopgave binnen onderwijshuisvesting wordt ook in 2023 per onderwijsgebied in samenwerking met de schoolbesturen continu gekeken naar de meest optimale beheer- en exploitatievariant, waarbij de uitkomst kan zijn dat het aantal schoolgebouwen in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille toeneemt.

  • Parkeren

Voor het Parkeren is een belangrijk thema uit het coalitie akkoord het “Gastvrij parkeren”. Een van de maatregelen die hier een bijdrage aan levert is het in 2023 uit te rollen kenteken parkeren voor de parkeergarages die tot het gemeentelijk vastgoed behoren. Aansluitend aan de gemeente brede ambitie om het aantal oplaad mogelijkheden voor elektrisch vervoer verder uit te breiden zal ook voor de autoparkeergarages (en fietsenstallingen) onderzocht worden welke ruimte hier voor uitbreiding is. Voor de garages geldt dat hier het (brand) veiligheidsaspect een belangrijk criterium is voor de uitbreidingsmogelijkheden.
Ook ten aanzien van de tarieven zal in het kader van gastvrij parkeren gezocht blijven worden naar een optimale balans tussen de hoogte van de parkeertarieven en noodzakelijke kostendekking.

Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46