Duurzaam ontwikkelen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Vanaf medio 2022 gaan wij aan de slag met het opstellen van een gebiedsdekkende Omgevingsvisie. Dit traject zal geruime tijd in beslag nemen (vaststellingsdatum uiterlijk 31 december 2024) en in een participatief proces tot stand komen. Deze strategische visie heeft een integraal karakter en raakt naast de gehele fysieke leefomgeving ook opgaven uit het sociaal domein.
  • De nog niet in werking getreden Omgevingswet vraagt gemeenten naast het opstellen van de verplichte kerninstrumenten ook om op een andere manier te gaan werken. De komende jaren ligt de focus op de verdere uitwerking hiervan, zoals het verder digitaliseren en het verbeteren van de dienstverlening.
  • Bij het in werking treden van de wet hebben wij het wettelijk minimum gerealiseerd. De Omgevingswet beoogt echter een grotere verandering teweeg te brengen, bijvoorbeeld als het gaat om een goede datakwaliteit. Dat vraagt de nodige inspanningen. Wij gaan eerst aan de slag om de opgave ‘de kwaliteit van de voor de Omgevingswet benodigde data op orde’ in beeld te brengen.
  • Bij ontwikkelingen waarvoor het Omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) moet worden aangepast werken wij volgens het opgestelde Handboek Omgevingsplan. Daarnaast werken wij vanaf 2023 (datum inwerkingtreding Omgevingswet) volgens de uitgangspunten van het nog vast te stellen Plan van Aanpak aan één Omgevingsplan voor ons totale grondgebied. De ambities uit de Omgevingsvisie zijn richtinggevend voor de inhoud van het Omgevingsplan.
  • Q3 2024 is de omgevingsvisie Nissewaard gereed . De omgevingsvisie is een van de instrumenten uit de Omgevingswet. Het gaat om een combinatie van participatie, inhoud en een andere manier van werken. De omgevingswet verplicht de gemeente een Omgevingsvisie op te stellen . De omgevingsvisie is een strategische visie op de leefomgeving, voor de lange termijn. Het gaat om een samenhangende visie die betrekking heeft op alle terreinen van de fysieke leefomgeving: wonen, economie, duurzaamheid, openbare ruimte, gezondheid, veiligheid, milieu, bodem, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Ook de samenhang met bijvoorbeeld het sociaal domein komt aan de orde. De omgevingsvisie beschrijft de opgave waar Nissewaard voor staat.
  • Bij de behandeling van complexe initiatieven werken wij volgens het proces Verkennen en begeleiden initiatief. Dit betekent dat wij eerst kijken naar de wenselijkheid van het initiatief en daarna, als die uitkomst positief is, hoe wij het initiatief mogelijk kunnen maken. Nieuwe thema’s zoals gezondheid en veiligheid vormen een onderdeel van die integrale afweging en worden al vroegtijdig betrokken. De betrokkenheid van omwonenden wordt al vroeg in het proces, al in de planvormingsfase, geïnitieerd en de gemeente speelt daarbij een faciliterende rol.
Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46