Paragrafen

Bedrijfsvoering

Procesoptimalisatie en datagestuurd werken

Procesoptimalisatie:

De gemeente Nissewaard heeft sinds enkele jaren aandacht voor de toegevoegde waarde die de methodiek Continu Verbeteren kan leveren in de organisatie. Dit jaar is het onderzoek gedaan naar de mate van volwassenheid in de organisatie hierop. Daarbij is het belangrijk dat deze methodiek gezien wordt als een strategie om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen en de organisatie door te ontwikkelen op het gebied van dienstverlening.
Continu Verbeter-expertise zal dit jaar worden ingezet om teams verder te brengen in het voeren van verbeterdialogen onderling, naast enkele geprioriteerde bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken. Het inzichtelijk maken van geprioriteerde bedrijfsprocessen legt daarmee de basis om te bepalen waar, naast het aansluiten bij de energie binnen de teams, een strategie als Continu Verbeteren van waarde kan zijn. De prioritering komt voort uit een samenwerking tussen de verschillende bedrijfsonderdelen van de gemeente Nissewaard en zal dit jaar verder vormgegeven worden.

Informatiegestuurd werken:

In de eerder vastgestelde visie op informatievoorziening heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om informatiegestuurd te gaan werken als onderdeel van pijler 2 'Samenwerken aan maatschappelijke opgaven'.

Deze opgave is in beweging  gezet door het werken met data toe te passen op steeds meer beleidsterreinen, zoals veiligheid, openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen. Het stelt de gemeente in staat om lerend te verbeteren. Ook ontstaan er mogelijkheden voor geautomatiseerde controles in (financiële) processen voor efficiëntere audits. Hiermee wordt  informatiegestuurd werken steeds meer een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering en ons beleidsproces.

Om informatiegestuurd te kunnen werken en in het verlengde daarvan een ontwikkeling naar een datagedreven gemeente kunnen maken, zal er in 2023 een visie en strategie worden uitgewerkt hoe wij als gemeente het werken met informatie en data beter kunnen borgen in onze organisatie. Hiermee maken we het werken met data ook meer toekomstbestendig en creëren we een fundament voor de gehele dienstverlening van de gemeente. Vanzelfsprekend werken we hiermee samen met de betrokken partijen.

Op individueel niveau geldt dat onze medewerkers over vaardigheden moeten beschikken om makkelijk en snel informatie te halen om eigen werkzaamheden uit te kunnen voeren.
Hiermee wordt het management en bestuur in staat gesteld om actief te kunnen sturen en  anticiperen op de snelle veranderingen. 

Informatievoorziening en ICT:
De ontwikkelingen binnen de informatievoorziening en de ondersteunende ICT gaan snel. Om als gemeente grip te krijgen en te blijven houden op onze informatievoorziening én informatiehuishouding ontwikkelen we een informatiebeleidsplan en een cloudstrategie.

Een informatiebeleidsplan geeft ons de mogelijkheid om integraal richting te geven aan hoe wij met informatie om willen gaan. Denk aan privacygevoelige informatie, de Wet Open Overheid, de Archiefwet en informatiebeveiliging. Zo zijn wij steeds beter in staat om tot een integrale keuze te komen bij het vervangen van applicaties of andere procesondersteunende oplossingen.

Met een cloudstrategie doen wij onderzoek naar ons applicatielandschap en afname van producten/diensten en vertalen wij dit naar uitgangspunten waarmee we in gesprek kunnen gaan met leveranciers over wat wij belangrijk vinden bij een overgang naar een clouddienst. Het dient als ontwikkeltraject voor de komende jaren om een flexibele, robuuste en wendbare informatievoorziening te creëren voor onze dienstverlening aan de burgers. Vanzelfsprekend is Syntrophos hiervoor een belangrijke samenwerkingspartner.

Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46