Leren, participeren en ondersteunen

Onderwijs

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We voeren onze wettelijke taken uit op het gebied van onder andere onderwijshuisvesting, leerplicht, kinderopvang, leerlingenvervoer, het tegengaan van voortijdig schoolverlaten en de koppeling tussen onderwijs en zorg voor jeugdigen.
  • We werken aan het verminderen van de wachtlijsten voor voorschoolse educatie in de kinderopvang. Dit doen we door ruimtes te faciliteren en door inzet van extra personeel.
  • We zetten in op het vergroten van het bereik van kwetsbare kinderen en de toeleiding naar de juiste zorg. Waarbij de focus ligt op vroeg signaleren en preventief werken.
  • We zetten in op gelijke kansen en een doorlopende leer- en ontwikkellijn voor elk kind. We geven uitvoering aan de gelijke kansen alliantie en starten met een gelijke kansentafel.
  • Herstructurering naschoolsaanbod (sportakkoord, beweeg- en ontdekmiddagen, etc) gemeente Nissewaard met de nadruk op aandachtswijken.
  • We voorkomen en bestrijden onderwijsachterstanden en laaggeletterdheid. Dit doen we door in te zetten op professionalisering in de kinderopvang en het onderwijs in het werken kinderen met taalachterstanden en door ouderbetrokkenheid van deze kinderen te vergroten. We organiseren twee themamiddagen per kalenderjaar ter professionalisering.
  • We zetten in op goede aansluiting tussen kinderopvang, onderwijs en zorg, waarbij er een integrale werkwijze wordt geïmplementeerd. Dit doen we mede vanuit het uitvoeringsprogramma Kinderogen.
  • We geven uitvoering aan het Nationaal Programma Onderwijs. Nissewaard krijgt vanuit het Rijk incidentele middelen om samen met het onderwijs en kinderopvang een plan te maken voor kinderen met o.a. sociaal-emotionele achterstanden/problematiek die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan.
  • Er wordt stevig ingezet om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. De actielijn die in 2021 is ingezet wordt in 2022 voortgezet. Het betreft hier het intensief begeleiden van leerlingen door een VSV-coach.
  • In 2023 hebben we in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs een nieuw regionaal taalaanbod op de bevordering van de persoonlijke ontplooiing ten dienste van het maatschappelijk functioneren van volwassenen.
  • We bereiken meer inwoners met laaggeletterdheid en digibetisme door middel van het Digitaalhuis en het Informatiepunt Digitale Overheid.
  • Vanaf 2021 is de komende vijf jaar voor scholen subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van schoolpleinen.
  • Vanuit programma Nissewaard naar 2040 zijn er plannen voor herinrichting van het gebied rondom de Heijwegenlaan in Spijkenisse. Onderdeel hiervan is de herhuisvesting van het Voortgezet Onderwijs. Dit is ook opgenomen in het Bestuurlijk Akkoord Voortgezet Onderwijs. Zowel voor MY college als de ’gezamenlijke Penta mavo van Scala Rietvelden en Charles de Foucauld realiseren we vervangende nieuwbouw aan  de Groene Kruisweg. In de loop van 2022 zullen de plannen (Definitief Ontwerp) van beide schoolgebouwen bekend zijn.
  •  Het nieuwe schoolgebouw IKC Elementen-Schenkel wordt gerealiseerd aan Hongerlandsedijk. Oplevering is naar verwachting medio 2025. In de loop van 2023 wordt definitief ontwerp opgeleverd en kan aanbesteding voor realisatie worden opgestart. Tevens verwachten we dat in 2023 de bestemmingsplanwijziging voor de plek van de school is vastgesteld.
  • Medio 2023 zal de bouw van de vervangende nieuwbouw  voor 2 basisscholen  en kinderopvang in Sterrenkwartier starten. Ongeveer een jaar later wordt de oplevering verwacht.
  • Eind 2022 zal er een nieuw Integraal Huisvestingsplan zijn opgesteld waarin voor de komende 20 jaar de planning voor huisvesting in Spijkenisse en de kernen van Nissewaard voor primair  onderwijs is opgenomen, inclusief bewegingsonderwijs. Hierin zal nadrukkelijk ook de gezamenlijke huisvesting van onderwijs en kinderopvang een plaats krijgen (IKC's).
Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46