Leren, participeren en ondersteunen

Thuis in de wijk

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We voeren onze wettelijke taken uit om mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben of (zwaar) belaste mantelzorger zijn te ondersteunen, zodat zij zo zelfredzaam mogelijk kunnen functioneren en sociaal mee kunnen doen waardoor o.a. eenzaamheid kan worden beperkt. Dat doen wij in eerste instantie door het verstrekken van subsidies aan organisaties en initiatieven die bijdragen aan deze doelen en duurdere zorg kunnen voorkomen. In 2023 maken we een volgende stap in een scherpere afweging in deze, onder andere door te starten met het maken van duidelijker afspraken verwachte resultaten.
  • We bevorderen dat inwoners betrokken zijn bij hun wijk of kern en elkaar ondersteunen waar mogelijk. Daartoe faciliteren we activiteiten vanuit vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven die het mogelijk maken dat meer inwoners elkaar ontmoeten en wat voor elkaar kunnen betekenen.  Actieve inwoners, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties worden zo nodig gefaciliteerd door begeleiding, kennisoverdracht en vaardigheidstrainingen. (onder meer via de Vrijwilligers Academie Nissewaard). Bij het monitoren van de organisaties en in te zetten acties houden we rekening met het feit dat Corona zijn impact heeft gehad.
  • We ondersteunen verenigingen om (weer) gezond te worden, dat wil zeggen dat een vereniging toekomstperspectief heeft met een goed bestuur en voldoende vrijwilligers. Hierbij houden we rekening met gevolgen die corona op het verenigingsleven heeft gehad.
  • Ook in 2023 organiseren we een dag voor actieve inwoners/vrijwilligers om elkaar te leren kennen, om waardering jegens hen tot uitdrukking te brengen en om van elkaars ervaringen te leren ten behoeve van het continue verbeteren.
  • We gaan ervoor zorgen dat de sociale kaart die in 2022/2023 is ontworpen, blijvend kan bijdragen aan het dusdanig ontsluiten van informatie over wat er in Nissewaard te doen is en waar ondersteuning te vinden is, zodat inwoners, vrijwilligers en professionals gemakkelijker hun weg weten te vinden naar (ondersteunende) activiteiten voor de inwoner.
  • Het netwerk van organisaties formeel en informeel gaat daarbij versterkt worden door een digitaal platform/ontmoeting voor het verkrijgen van nadere informatie of afstemming in aanbod en evenementen. Daarnaast bekijken we of en hoe het wenselijk is de ontwikkeling wijkaanpak 0- 100 jaar (impact gedreven werken) voort te zetten met als doel inzicht op hulpvragen, het aanbod en kwaliteit en netwerkversterking.
  • In 2022 is gestart met een centrale ingang TidW, waar sociaal domein-breed gekeken kan worden in hoeverre een inwoner geholpen kan worden door een passend aanbod uit het sociale netwerk of basisaanbod. Door de gezamenlijke bezetting kunnen partijen van elkaar leren en kennis meer gedeeld worden. Na afronding van de implementatiefase monitoren we op te behalen doelstellingen.
  • Door de ingang tot basisaanbod en de toegang tot geïndiceerd aanbod in samenhang zo te stroomlijnen in proces en handelwijze (met behoud van verschillende rollen), worden de voorwaarden geschept om ondersteuning te bieden ‘zo licht en kort als mogelijk en zo zwaar en lang als nodig’. Dit vergt in 2023 de nodige extra inspanningen op integrale ingang TidW en gemeentelijke toegang.
  • We stellen in 2023 een sociale inclusie-agenda op.
  • We blijven onze regisserende rol binnen het sociaal domein ontwikkelen zodanig dat onze rol als opdrachtgever in het getransformeerde sociaal domein adequaat vervuld wordt, zodat effectiviteit, doelmatigheid en rechtmatigheid geborgd is. We werken daarin samen met onze sociale partners. De ontwikkeling van een verbeterde informatievoorziening, het beter vastleggen van relevante data tbv monitoring en analyse, samenhang in proces, gedeelde handelswijze en netwerkversterking zijn randvoorwaardelijk voor de sturing op de gewenste inhoudelijke richting en sturing op de betaalbaarheid.
Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46