Paragrafen

Financiering

Terugblik

Het afgelopen jaar stond in het teken van de coronapandemie, de stijgende rente en de oorlog in Oekraïne en als gevolg daarvan de stijgende energieprijzen.

De voorspelde economische groei vlakt als gevolg van de stijgende inflatie af. De hoge energieprijzen en de stijgende rente maken dat voor 2023 een groei van het BBP (bruto binnenlands product) wordt voorspeld van 1,7%. De werkloosheid blijft laag, voor 2023 wordt verwacht dat 4,3% van de beroepsbevolking werkloos is.

De hoge grondstofprijzen wereldwijd zorgen voor een verwachte inflatie van 2,4% in 2023. Bovenop de  inflatie die over heel 2022 op 5,2% wordt geraamd. Dit is hoger dan de inflatiecijfers die de afgelopen jaren gebruikelijk waren.
Als gevolg van de pandemie zijn de loonstijgingen  in de CAO's beperkt, zeker ten opzichte van de verwachtingen voor de pandemie. Als gevolg van de gestegen energieprijs en de inflatiecijfers worden hogere looneisen gesteld door de vakbonden, dit zal ook in de CAO's zijn beslag krijgen.

Het verwachte overheidstekort voor 2023 is 2,3% van het BBP. Dit is aanzienlijk lager dan de tekorten tijdens de pandemie, toen de overheid actief steun bood aan ondernemers.

Het saldo van de EMU-schuld stijgt de komende jaren boven de 50%. Na een afname in de jaren voor de pandemie en een flinke stijging tijdens de pandemie is dat een stabilisatie.

Als gevolg van de inflatie is ook de rente binnen de eurozone opgelopen. Na jaren van negatieve rente leent de rijksoverheid weer zonder negatieve rente.
Vooralsnog is de rente op de geldmarkt (< 1 jaar) voor de gemeente nog negatief, maar als gevolg van de stijgingen wordt hier ook een kentering verwacht.

Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46