Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk volwassenen

Wat gaan we daarvoor doen?

  • In 2023 wordt gestart met de inrichting van het triageproces voor de Wmo maatwerkvoorzieningen, zodat we snel de inwoners kunnen indiceren waarbij de noodzaak en urgentie voor het inzetten van gemeentelijke hulp het hoogst is.
  • In de toegang tot Wmo-maatwerkvoorzieningen willen we de voorgestelde formatie-uitbreiding gaan inzetten voor een tijdige afhandeling van de meldingen en een betere monitoring van de effectiviteit van de geïndiceerde ondersteuning zodat we tijdig kunnen op- en afschalen en beter anticiperen op het aflopen van indicaties.
  • Vanaf 2023 komen er ondersteuningsvormen beschikbaar die we inkopen in het kader van Wmo-maatwerk (Open House) en die nieuwe mogelijkheden bieden om hulp tijdig af te schalen. In 2023 zullen we het gebruik en de effectiviteit van deze producten monitoren. De ingezette ontwikkeling met kwaliteit, accountmanagement en toezicht wordt in 2023 gecontinueerd. We gaan steviger inzetten op handhaving en toezicht  Wmo & Jeugd, met als doel om fraude te voorkomen en bestrijden, zodat de middelen terecht komen bij de kwetsbare inwoners die het nodig hebben.
  • We onderzoeken op welke wijze we activiteiten in het kader van ontmoeting, participatie en dagbesteding beter op elkaar kunnen laten aansluiten en toegankelijker kunnen maken, bijvoorbeeld door voor dagbesteding geen indicatie meer verplicht te stellen.
  • De Woonzorgvisie is ontwikkeld samen met woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties en wordt naar verwachting vastgesteld in het eerste kwartaal 2023. In  2023 vertalen we deze naar een uitvoeringsprogramma met prestatieafspraken.
  • Om de keten rond mensen met verward gedrag verder sluitend te krijgen zetten we in 2023 in op de realisatie van het meldpunt niet-acute zorg, bewezen effectieve maatregelen en de samenwerking met diverse partners in het veld zoals ggz-instellingen en zorggroepen.
  • In 2023 starten we met de uitvoering van de lokale aanpak dak- en thuisloosheid en de daarin genoemde actiepunten. We zetten in op enerzijds het behouden van een thuis voor inwoners en anderzijds op het vinden van een nieuwe (tijdelijke) woonplek van waaruit inwoners kunnen werken aan snel herstel van hun zelfredzaamheid.
  • Als centrumgemeente voor de Zuid-Hollandse Eilanden implementeren we in 2023 de keuzes we eind 2022 als regio maken ten aanzien van de intergemeentelijke samenwerking op maatschappelijke opvang en beschermd wonen en werken we aan het realiseren van de gekozen vormgeving van de centrale toegang en regionale voorzieningen.
  • Als centrumgemeente voor de Zuid-Hollandse Eilanden werken we in 2023 verder aan het realiseren van de doelstellingen uit het regionale verbeterplan 'Geweld hoort nergens thuis' 2021-2023. Focus ligt daarbij op het vergroten van de bereikbaarheid van informatie, advies en hulp voor slachtoffers en daders en op de aanwezigheid van voldoende expertise in het lokale veld. We werken hierbij samen met de regiogemeenten, ketenpartners en ervaringsdeskundigen.
  • Daarnaast werken we in 2023 verder aan een snellere doorstroom van cliënten in de vrouwenopvang en onderzoeken we of meer differentiatie in de opvang bij huiselijk geweld mogelijk is.  
  • Samen met regiogemeenten zorgen we ervoor dat we ons op het niveau van Rotterdam Rijnmond goed positioneren binnen de ontwikkeling van het Toekomstscenario Jeugd- en gezinsbescherming, waarbij een specifiek aandachtspunt is dat de brede doelgroep 0-100 voldoende geborgd blijft in deze ontwikkeling.
Deze pagina is gebouwd op 02/02/2023 09:30:33 met de export van 11/08/2022 08:41:46